BAHAN A:
25 gm agar-agar serbuk
700ml air
170 gm gula
2 helai daun pandan
BAHAN B:
250ml susu cair
30 gm tepung kastad
2 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
BAHAN C:
1 sudu besar koko
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masak bahan A sehingga sebati.
2. Masukkan bahan B yang telah dipukul sebati dan kacau adunan sehingga hampir pekat.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian warnakan dengan serbuk koko dan satu bahagian lagi tidak perlu diwarnakan.
4. Tuangkan secara berselang-seli ke dalam acuan. Tuang sebahagian adunan tanpa koko ke dalam acuan, masukkan ke dalam peti sejuk sebentar, diikuti sebahagian adunan berkoko.
5. Ulangi proses dengan menuang dan mengeraskan adunan secara berselang-seli sehingga habis.
* Anda boleh menghias dengan menyusun hirisan buah-buahan di bahagian bawah acuan sebelum menuang lapisan pertama.
25 gm agar-agar serbuk
700ml air
170 gm gula
2 helai daun pandan
BAHAN B:
250ml susu cair
30 gm tepung kastad
2 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
BAHAN C:
1 sudu besar koko
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masak bahan A sehingga sebati.
2. Masukkan bahan B yang telah dipukul sebati dan kacau adunan sehingga hampir pekat.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian warnakan dengan serbuk koko dan satu bahagian lagi tidak perlu diwarnakan.
4. Tuangkan secara berselang-seli ke dalam acuan. Tuang sebahagian adunan tanpa koko ke dalam acuan, masukkan ke dalam peti sejuk sebentar, diikuti sebahagian adunan berkoko.
5. Ulangi proses dengan menuang dan mengeraskan adunan secara berselang-seli sehingga habis.
* Anda boleh menghias dengan menyusun hirisan buah-buahan di bahagian bawah acuan sebelum menuang lapisan pertama.
No comments:
Post a Comment