Wednesday, June 9, 2010
Daging Gulung
Bahan-bahan:
2 biji telur ayam - digoreng dadar nipis
600 gm daging batang pinang
Bahan Kisar:
15 tangkai cili kering
1 sudu besar jintan manis
2 sudu besar kerisik
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 labu bawang besar - dihiris
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar gula merah
1 cawan susu cair
Bawang goreng
Kacang peas
Sedikit air asam jawa dan garam
Cara Menyediakan:
1. Daging dipotong nipis dan dibersihkan.
2. Lapiskan telur di atas daging, kemudian gulung dan ikat dengan tali supaya tidak terbuka.
3. Tumis bahan kisar hingga wangi, kemudian tambahkan sos tomato, gula merah dan susu cair.
4. Masukkan daging gulung dan masak hingga empuk. Perisakan dengan air asam dan garam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment