Tuesday, June 15, 2010
Daging Rempah Bergajus
Bahan-bahan A:
1 kg daging - potong lebar
Kisar halus:
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
3 cm halia
Bahan-bahan B:
5 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar madu atau gula merah
5 sudu besar sos tomato
1/2 cawan susu cair
Bahan-bahan C:
(Dipotong panjang)
2 tangkai daun sup
3 tangkai daun pudina
1 tangkai daun ketumbar
Bahan-bahan D:
Badam, gajus, kismis dan bawang goreng untuk hiasan
Bahan-bahan E:
1/2 cawan minyak
3 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
5 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan E. Kacau hingga kekuningan dan masukkan bahan-bahan A dan B. Kacau hingga daging empuk dan rempah pecah minyak.
2. Akhir sekali masukkan bahan-bahan C. Kacau dan angkat.
3. Ketika menghidang, hiaskan dengan bahan-bahan D.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment