TRANSLATOR
English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Related Posts with Thumbnails

Tuesday, June 15, 2010

Daging Rempah Bergajus


Bahan-bahan A:

1 kg daging - potong lebar

Kisar halus:
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
3 cm halia

Bahan-bahan B:

5 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar madu atau gula merah
5 sudu besar sos tomato
1/2 cawan susu cair

Bahan-bahan C:
(Dipotong panjang)

2 tangkai daun sup
3 tangkai daun pudina
1 tangkai daun ketumbar

Bahan-bahan D:
Badam, gajus, kismis dan bawang goreng untuk hiasan

Bahan-bahan E:

1/2 cawan minyak
3 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
5 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan E. Kacau hingga kekuningan dan masukkan bahan-bahan A dan B. Kacau hingga daging empuk dan rempah pecah minyak.

2. Akhir sekali masukkan bahan-bahan C. Kacau dan angkat.

3. Ketika menghidang, hiaskan dengan bahan-bahan D.

No comments:

Post a Comment