Wednesday, June 9, 2010
Ikan Sos Plum
Bahan-bahan:
1 ekor ikan kerapu - sederhana besar
1 keping nanas - dadu
1 labu bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - cincang
Sedikit hirisan halia
Tepung beras secukupnya
1 biji putih telur
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Bahan Perap:
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Bahan Perasa:
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos tomato
1 gelas air
1 sudu besar sos cili
Cara Menyediakan:
1. Bersihkan ikan dan keluarkan tulang besarnya. Kelar isi ikan dan perap dengan bahan-bahan perap 15 minit.
2. Celupkan isi ikan ke dalam putih telur, golek dalam tepung beras dan goreng hingga kuning. Ketepikan.
3. Pijarkan dua sudu besar minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga kuning. Campurkan bahan perasa dan kacau hingga mendidih, tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng ikan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment