TRANSLATOR
English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Related Posts with Thumbnails

Wednesday, June 9, 2010

Ikan Sos Plum


Bahan-bahan:

1 ekor ikan kerapu - sederhana besar
1 keping nanas - dadu
1 labu bawang besar - hiris
3 ulas bawang putih - cincang
Sedikit hirisan halia
Tepung beras secukupnya
1 biji putih telur
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan Perap:

1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Bahan Perasa:

2 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos tomato
1 gelas air
1 sudu besar sos cili

Cara Menyediakan:

1. Bersihkan ikan dan keluarkan tulang besarnya. Kelar isi ikan dan perap dengan bahan-bahan perap 15 minit.

2. Celupkan isi ikan ke dalam putih telur, golek dalam tepung beras dan goreng hingga kuning. Ketepikan.

3. Pijarkan dua sudu besar minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga kuning. Campurkan bahan perasa dan kacau hingga mendidih, tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng ikan.

No comments:

Post a Comment