Tuesday, June 15, 2010
Sotong Goreng Berperisa
Bahan-bahan:
500 gm sotong
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Bahan Perap:
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk ikan bilis
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 sudu besar perahan halia tumbuk
Bahan Salut:
60 gm tepung beras
60 gm tepung jagung
1 sudu kecil serbuk ikan bilis
1/2 sudu kecil lada sulah
Cara Menyediakan:
1. Bersihkan sotong dan potong lebar 1 cm tebalnya, kemudian keringkan dengan tisu dapur.
2. Gaulkan sotong dengan bahan perap dan perap selama sejam. Tuskan airnya dan golek ke dalam campuran bahan salut.
3. Goreng dalam minyak yang benar-benar panas hingga kekuningan. Alihkan ke pinggan dan hidangkan bersama campuran sos cili dan tomato.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment