Tuesday, June 15, 2010
Ayam Kicap Bawang Goreng
BAHAN-BAHAN:
1 kg ayam - potong kecil
1 1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan kicap manis
4 cawan air
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 tangkai daun kari
BAHAN KISAR:
1 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
5 cm halia
3 batang serai
15 tangkai cili kering
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar
3 biji tomato
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak, dan tumis daun kari bersama bahan kisar hingga kering dan naik bau.
2. Setelah itu masukkan ayam, dan tuangkan, sos, kicap dan air.
3. Biarkan ia mereneh. Bubuhkan sedikit garam dan gula.
4. Biarkan ayam masak. Setelah ayam empuk dan kuahnya kering, tuangkan bawang goreng.
5. Dengan segera gaul rata dan biarkan sebentar.
6. Kuahnya boleh juga basah ataupun kering.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment