TRANSLATOR
English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Related Posts with Thumbnails

Wednesday, June 9, 2010

Nasi Harum Manis


BAHAN-BAHAN:

1kg beras wangi | cuci dan tuskan
1000 ml air
200 ml susu cair
5 sudu besar minyak jagung
5 ulas bawang merah | hiris
3 ulas bawang putih | hiris
100 gm halia | hiris
1/2 cawan isi jagung manis
1/2 cawan lobak merah | sagat
Sedikit rempah empat sekawan
Sedikit garam
2 helai daun pandan
Sedikit daun sup
Sedikit bawang goreng

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan minyak jagung dan tumiskan bahan hiris. Setelah naik bau masukkan rempah empat sekawan dan kacau sebati.

2. Kemudian air, garam dan daun pandan. Biarkan mendidih, selepas itu barulah masukkan beras serta susu. Kacau sebati. Tanak seperti biasa.

3. Apabila hampir kering, baru masukkan jagung dan lobak. Tanak sehingga masak. Akhir sekali, taburkan daun sup dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment