Wednesday, June 9, 2010
Kek Lapis Dewi
Bahan-bahan:
625 gm mentega (2 1/2 ketul)
175 gm tepung red rose atau superfine
350 gm gula halus
20 biji kuning telur
5 biji putih telur
1 sudu kecil cream of tartar
Bahan Lapis:
Buah-buahan campuran
Cara Menyediakan:
1. Sediakan tiga bekas yang berasingan. Satu bekas diputar mentega sehingga kembang, bahagikan mentega kepada dua bahagian.
2. Satu bekas diputar kuning telur dan 300 gm gula halus sehingga kembang.
3. Manakala satu bekas lagi diputar putih telur, 50 gm gula halus dan cream of tartar sehingga gebu memutih.
4. Setelah ketiga-tiganya siap diputar, masukkan separuh adunan kuning telur ke dalam satu bahagian mentega, kacau dengan senduk kayu sehingga sebati (cepat dan seketika sahaja).
5. Kemudian masukkan separuh bahagian adunan putih telur, kacau perlahan dan masukkan sebahagian tepung yang telah diayak.
6. Masukkan baki mentega, kacau seketika.
7. Masukkan pula baki adunan kuning telur, kacau seketika.
8. Akhir sekali masukkan baki putih telur, kacau sebati.
9. Sendukkan sedikit adunan, leserkan pada acuan empat segi.
10. Bakar pada api atas bawah sehingga masak, leserkan sesenduk adunan lagi, kali ini bakar pada api atas sahaja selama tiga minit.
11. Ulangi sehingga lima kali proses melapis.
12. Masuk lapisan keenam, setelah dileserkan adunan, tabur buah-buahan campuran. Bakar pada api atas sahaja.
13. Lakukan proses yang sama sehingga habis, tetapi untuk setiap lapisan, jangan lupa taburkan buah-buahan campuran.
14. Untuk lapisan paling atas, bakar pada api atas dan bawah sehingga kekuningan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment