Wednesday, June 9, 2010
Ayam Kurma Baiduri
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - potong 12 dan bersihkan
3 1/4 sudu besar rempah kurma
5 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
8 ulas bawang merah - kisar
4 ulas bawang putih - kisar
3 cm halia muda - kisar
1 helai daun pandan
1 tangkai daun kari
2 cawan santan pekat
2 labu bawang besar - belah 4 tidak putus
3 tangkai cili merah - belah 2 tidak putus
2 biji ubi kentang - buang kulit dan belah 2 atau 4
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan minyak sapi
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk kemudian tumiskan daun pandan, daun kari, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga. Kacau sebentar, kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan kacau sekali lagi hingga naik aromanya.
2. Masukkan rempah kurma dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan ayam dan sedikit air kemudian kacau hingga rata. Biarkan hingga ayam empuk.
3. Masukkan santan dan ubi kentang. Kacau hingga rata dan biarkan mendidih sehingga ubi kentang empuk.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar, cili merah, garam dan gula. Kacau hingga rata. Bila kuah mendidih, padamkan api. Hidangkan panas-panas bersama nasi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment