Wednesday, June 9, 2010
Telur Uncang
BAHAN-BAHAN:
5 biji telur
200 gm isi ayam (cincang)
Sengkuang (potong dadu)
Lobak merah (potong dadu)
Cendawan butang (potong dadu)
Daun bawang (hiris)
Daun sup
Garam dan gula
1/2 sudu kecil kicap cair
Sedikit tepung jagung
BAHAN KUAH:
1 cawan air
Garam dan gula
1/2 sudu kecil pati kiub ayam
Sedikit tepung jagung
CARA MENYEDIAKAN:
1. Telur dipukul dan didadar nipis lima keping.
2. Panaskan kuali dan goreng ayam. Kemudian masukkan sengkuang, lobak merah dan cendawan. Gaulkan seketika.
3. Tambahkan garam, gula, kicap cair, air dan sedikit bancuhan tepung jagung. Angkat dan sejukkan inti.
4. Untuk kuahnya, satukan kesemua bahan dan pekatkan sedikit dengan bancuhan tepung jagung. Setelah masak, ketepikan.
5. Ambil telur dadar tadi, masukkan sedikit inti dan bungkuskan.
6. Ikat menggunakan batang daun sup. Selepas itu kukuskan selama 5 minit.
7. Akhir sekali tuangkan kuah di atasnya dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment