TRANSLATOR
English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
Related Posts with Thumbnails

Wednesday, June 9, 2010

Rendang Ikan Tongkol


Bahan-bahan:

600 gm ikan tongkol - dibersihkan dan dipotong
12 tangkai cili kering - dikisar halus
8 ulas bawang merah - dikisar halus
4 ulas bawang putih - dikisar halus
2 cm halia - dikisar halus
3 batang serai - dikisar halus
2 cm lengkuas - dikisar halus
4 cawan santan
100 gm kerisik
2 keping asam gelugur
1 sudu kecil ketumbar - dikisar halus
1 sudu kecil jintan manis - dikisar halus
2 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut - dipotong halus
1/2 cawan minyak masak
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar halus. Biarkan hingga pecah minyak dan masukkan santan, kerisik, daun limau purut yang disiat, garam, gula dan asam gelugur.

2. Biarkan kuah kering sedikit baru dimasukkan ikan dan kacau hingga rata.

3. Masukkan daun kunyit apabila kuah hampir kering. Kacau rata dan angkat.

No comments:

Post a Comment